بسیاری از افراد حتی با رعایت اصول زیبا نویسی نیز نمیتوانند خط خوشی داشته باشند. دلیل این اتفاق معمولا این است که این افراد با اصول صحیح گرفتن خودکار آشنا نیستند. این درصورتی است که غلط گرفتن خودکار نهتنها باعث بدخطی میشود، بلکه بعد از نوشتنهای طولانی انگشتان و دست فرد نویسنده دچار درد و خستگی زیاد میشود. در این مطلب قصد داریم با اصول صحیح گرفتن خودکار در خوشنویسی آشنا شویم. اگر شما هم جز کسانی هستید که حتی با رعایت اصول خوشنویسی نمیتوانید زیبا بنویسید و یا دستانتان در هنگام نوشتن زود خسته میشود، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
بسیاری از افراد گمان میکنند، با فشردن بیشتر خودکار روی کاغذ میتوانند دستخط بهتری داشته باشند. درحالیکه این امر باعث خم شدن انگشتان و تحمل درد زیاد در مفاصل شده و در ادامه منجر به لرزش انگشتان نیز میشود.
چپ دست هستید یا راست دست؟
اولین قدم برای آشنایی با نحوه اصولی نگهداری خودکار این است که بدانید با کدام دستتان راحتتر مینویسید. معمولا راست دستها با دست راست و چپ دستها با دست چپ راحتتر مینویسند. البته متاسفانه در گذشته رسم براین بود که معلمان در مدرسه کسانی را که با دست چپ خود مینویشتند را تنبیه میکردند تا به مرور به نوشتن با دست راست عادت کنند. اما بعدها مشخص شد که این کار بسیار اشتباه است و خوشبختانه دیگر کسی چنین درخواستی از دانش آموز چپ دست ندارد.
اصول صحیح گرفتن خودکار در دست
درادامه به بررسی اصول نگه داشتن صحیح خودکار میپردازیم.
فشار انگشتان را کنترل کنید
اولین نکته از اصول صحیح گرفتن خودکار این است که شما نباید انگشت شست خود را بیش از اندازه به خودکار بفشارید. درواقع فشار روی خودکار فقط باید به اندازهای باشد که خودکار از دستتان نیفتد و بقیهی فشاری که به آن وارد میکنید کاملا اضافی است. برای آنکه بتوانید به مرور از فشاری که با دست خود به خودکار وارد میکنید بکاهید، باید در طول روز سعی کنید با کمترین فشار ممکن خطوطی را روی کاغذ رسم کنید. در انتهای روز ضخامت خطوط کشیده شده را با یکدیگر مقایسه کنید. خواهید دید خطوطی که با فشار بیشتری کشیده شدهاند ضخامت بیشتری دارند.
به حرکات طبیعی مفاصل دست دقت کنید
نکته بعدی دقت به حرکات مفاصل دست است. هر مفصلی در بدن انسان جهت حرکتی خاصی دارد و ما نباید جهت حرکت آن را تغییر دهیم و به آن فشار وارد کنیم. چراکه این امر در دراز مدت باعث آسیب دیدن مفصل و تغییر فرم حرکتی آن میشود.
حالت انگشتان شما در هنگام نگه داشتن خودکار باید بصورت طبیعی باشد و در جهت عکس خم نشوند. بخصوص به انگشت اشاره خود دقت بیشتری داشته باشید. چراکه این انگشت تاثیر زیادی روی صافتر شدن دستخط و جلوگیری از لرزش دست هنگام نوشتن دارد. همچنین در هنگام نوشتن، خودکار باید یک تکیهگاه نیز داشته باشد. این تکیهگاه میتواند انگشت وسط و یا نوک انگشت سوم نیز باشد که باید روی کاغذ قرار گیرند تا باعث لرزش در زمان نوشتن نشوند و بتوانند تکیهگاه خوبی برای خودکار باشند.
نحوه نگه داشتن صحیح خودکار
بدنه خودکار باید با انگشت شست و انگشت اشاره نگه داشته شود. دقت داشته باشید که باید با آخرین بند انگشت اشاره خود آن را نگه دارید و مفصل انگشت شستتان باید بصورت نود درجه روی خودکار خم شود. انگشت کوچک و انگشت کناری آن نیز باید بصورت مایل روی کاغذ قرار بگیرند. بهتر است پایین خودکار روی گوشت انگشت وسط قرار گیرد اما برخی آن را روی ناخن انگشت وسط نیز قرار میدهند.
نگه داشتن خودکار بحالتی که روی ناخن انگشت وسط قرار گیرد باعث میشود بعد از مدتی آن قسمت از انگشت حالتی مانند پینه بستن به خود بگیرد که ظاهر زیبایی نخواهد داشت. به همین دلیل بهتر است سعی کنید خودکار روی گوشت ناخن وسط قرار گیرد.
نکات مهم اصول صحیح گرفتن خودکار در خوشنویسی
– درهنگام نوشتن خودکار باید زاویهای حدود 50 – 60 درجه با کاغذ داشته باشد. در این صورت است که خودکار به راحتی روی کاغذ حرکت میکند و جوهر زیادی پخش نمیکند. کمتر بودن این زاویه باعث میشود نوشتهها بسیار کمرنگ و گاهی حتی ناخوانا شوند.
– خودکار را از قسمتی در دست بگیرید که نوک آن براحتی روی کاغذ قرار گیرد و بتوانید آن را بخوبی کنترل کنید. مثلا کودکان با سن کم که تسلط زیادی روی نگه داشتن مداد ندارند معمولا مداد را با فاصله یک سانتیمتری از نوک آن در دستشان نگه میدارند. اما بزرگسالان اکثر خودکار را با فاصله 2.5 تا 3 سانتیمتری از نوک آن در دست میگیرند. البته این حالت نیز به تمرین درست نگه داشتن خودکار در دستانتان مرتبط است و باید ببینید درحالتی که خودکار را اصولی در دست میگیرید چقدر باید با نوک خودکار فاصله داشته باشید تا بتوانید درست و زیبا بنویسید.
توجه داشته باشید که رعایت تمام موارد گفته شده نیازمند تمرین و تکرار فراوان درکنار صبر و آرامش است. آرامشی که شما در هنگام نوشتن دارید میتواند تا حدود زیادی بر دستخط شما تاثیرگذار باشد. با کسب آرامش درکنار تمامی نکات گفته شده و تمرین و تکرار میتوانید درکنار نگه داشتن اصولی خودکار، دستخط خوبی نیز داشته باشید. البته ناگفته نماند که کسب آموزشهای لازم در زمینه خوشنویسی نیز در این راه لازم و ضروری است. برای این منظور میتوانید از دورههای آموزشی امضا پلاس کمک بگیرید تا در سریعترین زمان ممکن صاحب دستخطی زیبا شوید.
نتیجه پایانی
داشتن دستخط خوب و خوانا علاوهبر یادگیری اصول خوشنویسی با خودکار، نیازمند رعایت اصول نگه داشتن خودکار نیز هست. درحقیقت با یادگیری اصول صحیح گرفتن خودکار علاوهبر اینکه خوشخطتر خواهید شد، دست شما دیر خسته شده و به مرور دچار مشکلات مفصلی نخواهد شد.
باتوجه به موارد گفته شده، آیا تابحال خودکار را اصولی نگه میداشتید؟